Luxe Kerststol

Ingrediënten

1 pak Mix voor Bruinbrood
150 ml handwarm water
150 ml lauwe melk
25 g roomboter of margarine
2 zakjes vanillesuiker
½ tl kaneel
200 g rozijnen
200 g krenten
50 g grofgehakte walnoten
50 g grofgehakte blanke hazelnoten
50 g grofgehakte bigarreaux
200 g amandelspijs
1 eidooier

poedersuiker

Luxe Kerststol

Bereiding

Wel de rozijnen en krenten in lauw water. Doe de broodmix in een beslagkom. Voeg water, melk, boter, vanillesuiker en kaneel toe. Kneed het geheel met een mixer met deeghaken tot een soepel deeg. Laat het deeg in de kom, afgedekt met plastic, 10 minuten rijzen bij kamertemperatuur. Voeg de krenten, rozijnen, noten en bigarreaux toe en kneed het geheel nog eens goed door.

 

Rol of druk het deeg uit tot een ovale lap van 20 x 30 cm en leg deze op een ingevette bakplaat. Klop de eidooier los en meng dit door de amandelspijs. Rol van de amandelspijs een rolletje van iets minder dan 30 cm en leg dit in het midden van het deeg. Vouw één kant van het deeg in de lengte over de amandelspijs zodat de onderkant van de deeglap iets oversteekt. Druk het deeg voorzichtig op elkaar.

 

Laat het deeg 30 minuten afgedekt narijzen. Verwarm de oven voor. Bestrijk voor het bakken de bovenkant van het deeg met water. Plaats de bakplaat iets onder het midden van de oven en bak de stol in 40-45 minuten gaar en bruin. Bestrooi het brood voor het serveren met poedersuiker.

 

Elektrische oven 200 graden Celsius
Heteluchtoven 180 graden Celsius
Gasoven stand 4-5

Cookies

 

Een cookiewall? Irritant he? Helaas ontkomen we er ook op Kerstkoken niet aan. We zijn wettelijk verplicht om je te informeren en je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies en soortgelijke technieken. We doen dat middels deze cookiewall omdat dit voor ons de enige werkbare oplossing is.

 

Ja, ik accepteer cookies:

 

Op Kerstkoken gebruiken we:

 

 

Meer en uitgebreide informatie over het privacy- & cookiebeleid van Kerstkoken