Kerststol Klassiek

Ingrediënten

Voor het deeg:
500 g Mix voor Witbrood

200 ml lauwe melk
100 g zachte boter of margarine
2 eieren  op kamertemperatuur
80 g gele basterdsuiker
2 zakjes Vanillesuiker
2 el Citroenrasp
bloem

 

Voor de vulling:
150 g krenten
150 g rozijnen
Sukade
Amandelschaafsel
175 g Amandelspijs
1 tl Citroenrasp
1 ei

 

Voor decoratie:
(Dr. Oetker) Gebaksglazuur
50 g gezeefde poedersuiker

Kerststol Klassiek

Bereiding

Volg de algemene bereidingswijze op het pak broodmix, maar vervang de aangegeven hoeveelheid boter door 100 g boter en vervang het water door melk en voeg alle extra ingrediënten voor het deeg toe.

 

Meng de krenten, rozijnen, sukade en het amandelschaafsel. Bestuif het aanrecht met een beetje bloem. Druk het deeg iets plat en kneed het vruchten-notenmengsel door het deeg.

 

Vet de bakplaat in of bekleed de bakplaat met bakpapier. Meng met de mixer met kneedhaken de amandelspijs met het ei en de citroenrasp. Maak van het deeg een ovale lap waarbij de voorkant wat dunner is dan de achterkant. Vorm van de amandelspijs een dunne rol 1 cm korter dan de breedte van de deeglap. Leg de rol iets boven het midden op het breedste stuk van het deeg.

 

Besprenkel het deeg met een beetje water en vouw de smalle kant van het deeg over de spijsrol. De onderkant van het deeg steekt iets uit, maar de spijsrol is helemaal bedekt. Druk het deeg aan het einde van de spijsrol iets aan.

 

Bedek het brood met de theedoek. Maak de theedoek vochtig en laat het brood op een warme plaats 30 minuten rijzen.

 

Verwarm de oven voor. Schuif boven in de oven een rooster met een ovenschaaltje gevuld met water. Schuif de bakplaat met het gerezen brood (zonder doek) onder in de oven. Bak het brood bruin en gaar. Laat het brood op een rooster tien minuten afkoelen.

 

Smelt het Gebaksglazuur volgens de bereidingswijze op de verpakking. Bestrijk het brood met glazuur en bestrooi het rijkelijk met poedersuiker. Laat de kerststol daarna helemaal afkoelen. Decoreer het brood vlak voor het serveren eventueel met extra poedersuiker.

 

Elektrische oven: 225°C
Heteluchtoven: 200°C
Gasoven: stand 4-5
Baktijd: 35-40 minuten

 

Bron: Dr. Oetker

Cookies

 

Een cookiewall? Irritant he? Helaas ontkomen we er ook op Kerstkoken niet aan. We zijn wettelijk verplicht om je te informeren en je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies en soortgelijke technieken. We doen dat middels deze cookiewall omdat dit voor ons de enige werkbare oplossing is.

 

Ja, ik accepteer cookies:

 

Op Kerstkoken gebruiken we:

 

 

Meer en uitgebreide informatie over het privacy- & cookiebeleid van Kerstkoken