Chocoladetulband met wit glazuur

Ingrediënten

250 g in stukjes gebroken chocolade
200 g zelfrijzend bakmeel
50 g cacaopoeder
250 g zachte boter 
200 g witte basterdsuiker
2 zakjes vanillesuiker
4 grote eieren
3-4 eetlepels koffielikeur
125 gram poedersuiker
½ cupje gepasteuriseerd eiwit (Danegg)
1-2 eetlepels water
tulbandvorm met antiaanbaklaag (doorsnede 22 cm)
Chocoladetulband met wit glazuur

Bereiding

Verwarm de oven voor op 175°C. Zeef het bakmeel en de cacaopoeder boven een kom. Klop in een beslagkom boter, basterdsuiker en vanillesuiker met een mixer in ca. 10 min. tot een crèmekleurige, romige massa.

 

Klop de eieren een voor een door de massa, voeg het volgende ei pas toe als het vorige ei helemaal door het botermengsel is opgenomen.

 

Voeg het zelfrijzend bakmeel en de cacao in drie tot vier keer toe aan het beslag en meng dit met een spatel luchtig door het beslag.

 

Spatel de koffielikeur en de stukjes chocolade ook luchtig door het beslag. Doe het beslag in de tulbandvorm en strijk de bovenkant glad.

 

Schuif de vorm op een rooster in het midden van de oven en bak de tulband in ca. 1 uur goudbruin en gaar. De tulband is gaar als een erin gestoken satéstokje er droog weer uitkomt.

 

Neem de tulband uit oven nemen en laat deze 10 min. in de vorm afkoelen. Maak de rand van de tulband voorzichtig los met de vingertoppen, zodat er lucht tussen tulband en vorm komt.

 

Leg een rooster op de vorm en keer vorm en rooster samen om. Verwijder de vorm voorzichtig. Laat de tulband op een rooster verder afkoelen.

 

Roer een glad en glanzend glazuur van de poedersuiker, het gepasteuriseerd eiwit en 1 tot 2 eetlepels water. Strijk dit glazuur losjes over de bovenkant van de afgekoelde tulband zodat het glazuur mooi naar beneden druipt en laat deze minstens 1 uur opstijven.

 

Variatie:

Ook mooi als gemarmerde cake. Schep dan de helft van de cacao door de helft van het beslag, en meng 100 gram fijngehakte chocolade door de andere helft. Vul de vorm met het chocoladebeslag en spatel er met een paar slagen losjes het cacaobeslag door.

 

Tip:

Verpak de afgekoelde tulband direct in plastic- of aluminiumfolie om uitdrogen te voorkomen.

 

Bron: Allerhande (2005)

Cookies

 

Een cookiewall? Irritant he? Helaas ontkomen we er ook op Kerstkoken niet aan. We zijn wettelijk verplicht om je te informeren en je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies en soortgelijke technieken. We doen dat middels deze cookiewall omdat dit voor ons de enige werkbare oplossing is.

 

Ja, ik accepteer cookies:

 

Op Kerstkoken gebruiken we:

 

 

Meer en uitgebreide informatie over het privacy- & cookiebeleid van Kerstkoken